Bezuinigingen en houtkap in Nijmegen

Een tijdje terug waren de gemeenteraadsverkiezingen, en nu er alweer een aantal weken verstreken zijn, hebben de meeste gemeenten al coalities gevormd en hun eerste plannen op tafel gelegd. En dat is natuurlijk voor ons een prima gelegenheid om die plannen onder de loep te nemen om te kijken of de partijen zich een beetje houden aan hun partijprogramma. Ons oog viel op Nijmegen, waar het nieuwe college nu al stof doet opwaaien, in het bijzonder om twee zaken: de wijzigingen van voorzieningen van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen, en de verkoop van het Nijmeegs deel van het natuurgebied Heumensoord.

Bezuinigingen
In Nijmegen is er sprake van een geld terug regeling. Hiermee kunnen mensen met een minimum inkomen geld terug krijgen voor deelname aan sport, culturele of sociale activiteiten die ze anders niet kunnen bekostigen. Dit is 69 euro per jaar per persoon. De huidige coalitie gaat deze regeling afschaffen. Dit levert 5 ton op. Dat is wel een bezuiniging op een doelgroep die het niet kan missen. Het gevolg hiervan zal zijn dat mensen moeilijker in staat zijn om contacten te onderhouden en de kans op isolement van deze mensen veel groter wordt. Ze stellen hier wel tegenover dat ze 1,5 ton gaan investeren om een sport en cultuurfonds binnen dezelfde doelgroep mogelijk te maken. Het geld hiervoor wordt vrijgemaakt door de gemeentelijke eigen bijdrage voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen te hervormen door rekening te houden met welke bijdragen ze al krijgen vanuit landelijk niveau. Dit is wederom 1.5 ton bezuinigd op kwetsbare doelgroepen die het vaak niet kunnen missen.

Verder worden ouderen nog meer gekort: ouderen reizen momenteel gratis in Nijmegen. In het coalitieakkoord staat dat hiermee door wordt gegaan, maar er zal gevraagd gaan worden om een eigen bijdrage van 20 euro per jaar om dit mogelijk te maken. Dit klinkt erg tegenstrijdig. Het openbaar vervoer wordt toegankelijker gemaakt voor gehandicapten door de bushaltes te verhogen. Er wordt 1 miljoen euro geïnvesteerd om dit te realiseren. Hier staat tegenover dat de vervoersvergoeding van deze doelgroep verlaagd wordt van 500 naar 400 euro per persoon. De vraag is hoe effectief dit gaat zijn aangezien er veel gehandicapten zijn die zelfs met verhoogde bushaltes niet met het OV kunnen reizen. Deze mensen verliezen nu wel een vijfde van hun huidige budget.

Houtkap in Heumensoord
Verder heeft het college van Nijmegen de wens om het Nijmeegse deel van het bosrijke Heumensoord te verkopen aan Natuurmonumenten en waterleidingbedrijf Vitens. Een opvallende stap voor een coalitie waar Groen Links deed van uitmaakt, want deze verkoop geeft ruim baan aan het project Heiderijk om een deel van het bosgebied te kappen. SP fractievoorzitter Hans van Hooft spreekt in zijn weblog van 300 hectare. Toen wij dit nieuws vernamen, zijn we zelf verder gaan graven, om te kijken of ons groene gerecht stiekum toch rechts op de politieke menukaart hoort, in plaats van links.

Het volledige verhaal blijkt, zoals met eigenlijk alle politieke spelletjes, wat ingewikkelder te liggen. De verkoop blijkt deel uit te maken van een plan dat al langer bestaat, Project Heiderijk. De initiatiefnemers willen met de houdkap ruimte maken voor heide, die afzonderlijke heidegebieden met elkaar verbindt. Deze situatie zou vergelijkbaar zijn met het heidegebied honderd jaar geleden (maar aan de andere kant was het 150 jaar geleden weer bosgebied). Een ruimer heidegebied geeft bovendien de diersoorten die hier leven (bv. de gladde slang en de zandhagedis) meer leefruimte en helpt de soorten in stand te houden.
Maar de houdkap heeft wel tot gevolg dat er een ernstige ingreep gaat plaatsvinden in de huidige natuur. Daar komt ook nog eens bij dat er al sinds een paar jaren al (met vergunning) gekapt wordt in het gebied in en om Heumensoord, en dat de daarbij opgestelde regels niet altijd even trouw worden nageleefd. Zo is er flink wat meer houtkap geweest als waar de vergunning voor geldt. Tevens is er meer geplagd (*) dan toegestaan volgens de vergunning.

Na het bekendmaken van de plannen rondom Heumensoord is SP Nijmegen een protestactie gestart “Red het bos!”, onder andere door het oprichten van een actie-website, flyeren, en meer. Ook de VVD ziet liever dat Heumensoord in zijn huidige staat blijft bestaan en heeft zich hierbij aangesloten.

Al met al is er genoeg ophef rondom het nieuwe college van Nijmegen, en het zal nog wel even duren voordat de rust weer zal terugkeren. Laten we hopen dat ook in Heumensoord de rust snel weer terugkeert, want of het nu een bos blijft of heide wordt, het is nog altijd een natuurgebied, en natuur moet natuurlijk niet teveel verstoord worden.

(*) Plaggen is het verwijderen van de voedselrijke bodemlaag van bladafval e.d., om de grond zo minder vruchtbaar te maken zodat er alleen maar heide groeit.

1 reactie

Opgeslagen onder algemeen

Een Reactie op “Bezuinigingen en houtkap in Nijmegen

  1. Voordat de SP actief werd werd er al langere tijd actie gevoerd door de actiegroep ‘Red ons Bos’ (http://www.redonsbos.nl) die veel mensen heeft weten te bereiken. Lees meer over de achtergronden op hun site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s